Overgangen fra Flash til HTML5 har hatt stor betydning for annonsører og leverandører av ulike tjenester på nettet. HTML5, femte versjon av et markup-språk. Språket er laget for å forenkle og forbedre bruken av multimedia på nettet.

En nødvendig overgang

Flash har lenge vært brukt for å vise annonser og spill på nettet. Men da smarttelefonene kom, førte dette til en del problemer. Smarttelefoner har alltid hatt problemer med Flash, noe som resulterte i at reklame eller nettleserspill ikke fungerte på smarttelefoner. Dermed gikk annonsører glipp av markedsføringsmuligheter. Et annet problem var at noen spilltjenester ikke fungerte på smarttelefon. Løsningen var å konvertere spillene til HTML5.

Fordelene med HTML5

Flash oppdateres ikke lenger. Det skyldes blant annet at Apple blokkerer Flash på mobile enheter og nye Mac-er. Flash fungerer ikke på mobile enheter, og HTML5 har så store fordeler at dette er det foretrukne grensesnittet nå. HTML5 kan kombineres med mobilens GPS, kamera og andre innebygde funksjoner. HTML5 gjør det også lettere å lage responsive nettsider, altså nettsider som automatisk tilpasser seg skjermstørrelsen til den enheten man bruker. I stedet for å lage ulike annonser, ulike spill til ulike enheter, kan man lage én versjon som tilpasser seg alle enheter. HTML5 fungerer både på datamaskin, nettbrett og mobiler. HTML5 fører også til lavere batteribruk, slik at brukerne sparer strøm. I tillegg støtter det touchfunksjon på nettleserapper og -spill. Det betyr at spillerne kan bruke fingrene til å sette i gang et spill, for eksempel en spilleautomat. Dette gir en større nærhet til spillet, og en helt annen spillopplevelse.

Raske endringer

HTML5 er mye lettere å oppdatere enn Flash, og dermed er det lettere å holde tritt med utviklingen. For teknologien kommer selvsagt ikke til å stanse med denne utviklingen. Nye og forbedrede versjoner av HTML kommer sikkert i framtiden.